Cevat Eyüp Taşman (1893-1956)
Türkiye’de, petrolün bulunduğu ilk dağ Raman’da 1948’den beri çıkarılan petrolü bulan kişi, tüm hayatını buna adamış ve bunun için kesintisiz çalışmış, Türkiye’nin ilk petrol jeologu Cevat Eyüp Taşman’dır.
Cevat Bey 26 Aralık 1893 de Bolu’da doğmuştur. İlk tahsilini, babasının vazifesi dolayısıyla muhtelif vilâyetlerde okuduktan sonra, orta ve lise tahsilini İstanbul’da Robert Kolej’de yapmıştır. 1910 yılında Robert Koleji yüksek başarı ile bitirmiştir. Osmanlı devletinin bursunu kazanan Cevat Bey, New York’ta bulunan, dünyanın en iyi üniversitelerinden Columbia Üniversitesi’ne 1911’de lisans ve yüksek lisans eğitimi için gitmiştir.
1915’te eğitimini tamamladığında I.Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye’ye dönemeyen Cevat Bey, merkezi New York’ta bulunan, bugün de Citgo olarak bilinen Cities Service Company isimli ABD’nin en büyük bir petrol şirketlerinden birine girmiş ve jeolog olarak uzun yıllar bu şirkette çalışmıştır. Şirketin Amerika ve Meksika’daki muhtelif petrol arama sahalarında birçok jeolojik etütler yapmış, birçok bölgede petrolün bulunmasını sağlamıştır.
1933’te bir Petrol Arama ve İşletme İdaresi kurulunca Cevat Bey, Hükümet tarafından Türkiye’ye davet edilmiştir. 1935’te Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü kurulduğunda Petrol İdaresi bu Enstitüde «Petrol Grubu» ismiyle ve yine Cevat Beyin idaresi altında devam etmiştir. Cevat Taşman, ekonomik alanda Türkiye’nin ilk petrol kuyusu olan Raman-8’in kazılmasını ve açılmasını sağlamıştır. Raman-8’de bugüne kadar 1 milyon tonu aşkın petrol üretimi yapılmıştır.
Cevat Eyüp Taşman, Petrol Müşavirliğine de tayin edilmiş ve vefat ettiği 1956 yılına kadar Türkiye’nin iktisadi açıdan kalkınması için petrol aramalarına liderlik etmiştir.